Notaris Kool: T: 030-6916234 E: info@notariskool.nl

Single Blog Title

This is a single blog caption
22
okt

De Flex BV

Sinds 1 oktober 2012 zijn er een aantal veranderingen op het gebied van het BV-recht in werking getreden. Het BV recht is flexibeler geworden (de flex-BV).

  De veranderingen in het kort:

  • Geen minimum (start)kapitaal van € 18.000,00 meer nodig;
  • De verplichte bankverklaring of accountantsverklaring zijn vervallen;
  • Er is meer vrijheid om de statuten in te richten naar de wensen van de ondernemer. Er zijn wel een aantal wettelijke minimum eisen waarvan niet kan worden afgeweken;
  • De BV mag aandelen uitgeven zonder stemrecht of zonder winstrecht;
  • Aandeelhouders kunnen besluiten nemen buiten de algemene vergadering om. Dit is met name praktisch in de situatie waarin er één aandeelhouder is;
  • In de statuten hoeft niet langer een verplichte blokkeringsregeling met betrekking tot de overdracht van aandelen te worden opgenomen.

 Er zijn uiteraard ook nieuwe verplichtingen voor de flex BV, waaronder de volgende:

  • Aandeelhouders kunnen niet meer zelfstandig besluiten tot dividenduitkering, het bestuur van de BV moet goedkeuring verlenen;
  • Het bestuur moet nagaan of de BV na de dividenduitkering nog aan haar verplichtingen kan voldoen (uitkeringstoets). Blijkt achteraf dat ten onrechte goedkeuring is verleend, dan leidt dat in beginsel tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders;
  • Ook aandeelhouders kunnen aansprakelijk worden gesteld tot terugbetaling van het bedrag dat zij als dividend hebben ontvangen, als zij wisten of behoorden te weten dat de dividenduitkering onverantwoord was.

 Met name voor ondernemers die enig aandeelhouder zijn kunnen de statuten van de BV in de meeste gevallen een stuk eenvoudiger zijn dan voor de wetswijziging.

 Voor BV’s met meerdere aandeelhouders is het onder de nieuwe wetgeving mogelijk om hun statuten op maat in te richten. Er zijn bijvoorbeeld wettelijke belemmeringen weggevallen voor afspraken over de verdeling van winst, zeggenschap of opname van een tijdelijk blokkeringsregeling voor de overdracht van aandelen. Deze maatwerkstatuten worden dus niet eenvoudiger, maar sluiten veel beter aan op de specifieke wensen van de ondernemers.

Ook voor ondernemers die al een BV hebben kan het van belang zijn om de bestaande statuten te wijzigen. Zonder gewijzigde statuten kunt u niet profiteren van de nieuwe mogelijkheden die de wet biedt.

 Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...