Notaris Kool: T: 030-6916234 E: info@notariskool.nl

Single Blog Title

This is a single blog caption
03
okt

AWBZ

AWBZ EN EIGEN VERMOGEN

Iedereen kan door ziekte of een handicap afhankelijk worden van langdurige zorg. Voor die zorg hebben alle Nederlanders recht op een bijdrage uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Elke volwassene die AWBZ-zorg krijgt, moet daarvoor een eigen bijdrage betalen. Dit geldt als de zorg wordt ontvangen in een zorginstelling, maar ook als de zorg thuis wordt ontvangen. De hoogte van die eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen.

Uw vermogen telt alleen mee voor zover het vermogen betreft in Box 3 (inkomstenbelasting) dat hoger is dan het heffingsvrije vermogen. Onder Box 3-vermogen valt niet uw eigen woning (koopwoning) die als uw hoofdverblijf dient; die valt in Box 1.

Uw eigen woning valt in beginsel weliswaar in Box 1, maar de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait zijn wel invloed op de hoogte van uw inkomen. Dus indirect is uw eigen woning wel van invloed op de eigen bijdrage.

Als u meer dan twee jaar in een verpleeg- of verzorgingstehuis woont, en uw eigen woning is nog niet verkocht, verschuift uw eigen woning in beginsel van box 1 naar box 3 en wordt de waarde van de woning in aanmerking genomen voor de eigen bijdrage regeling (vermogen).

Om vast te stellen of iemand vermogen in Box 3 heeft wordt twee volle kalenderjaren teruggekeken (“peildatum”). Als u als zorgbehoevende in 2013 vanuit de eigen woning naar een zorginstelling gaat, wordt er dus gekeken naar het vermogen dat u in 2011 bezat.

Er zijn diverse mogelijkheden om uw (eventuele) eigen bijdrage te verlagen;

–      denk aan het aanpassen van uw testament;

–      maak gebruik van de diverse schenkingsmogelijkheden;

–      maak een levenstestament of notariële volmacht om er voor te zorgen dat in de toekomst, ook als u zelf wilsonbekwaam bent geworden, het doen van schenkingen aan uw (klein)kinderen tot de
mogelijkheden behoort;

–      los af op uw hypotheekschuld (uw Box 3-vermogen daalt ten gunste van uw Box 1-vermogen);

–      denk aan de mogelijkheid van “groen”beleggingen, deze zijn thans vrijgesteld van bijtelling voor de AWBZ in box 3.

Nota Bene

Als u een zogenaamd “Radar” testament heeft de langstlevende partner een groter eigen vermogen en zal de eigen bijdrage voor de AWBZ fiks hoger zijn.

Deze informatie is gebaseerd op de huidige wettelijke regelingen (oktober 2013).

Voor een advies op maat kunt u uiteraard contact opnemen om een afspraak te maken voor een bespreking.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...